Botryne
Prirodni botricid
BOTRYNE je prirodni proizvod namijenjen za zaštitu povrtnih kultura, jagode, bobičastog voća i vinove loze od napada gljivice Botrytis cinerea, uzročnika sive plijesni. BOTRYNE sadrži antioksidanse i jedinstvenu visokokoncentriranu aktivnu supstancu-resveratrol, ekstrahiranu iz korijena biljke Polygonum cuspidatum.
Resveratrol je sekundarni biljni metabolit iz skupine fitoaleksina sa jakim antioksidativnim djelovanjem. Biljke ga u većoj mjeri sintetiziraju kao obrambeni mehanizam koji štiti stanice od negativnog utjecaja uzrokovanih raznim faktorima (napad štetnika, pojačano UV zračenje i dr.). Resveratrol se u biljnim stanicama naročito akumulira pri napadu gljivice Botrytis cinerea uzročnika sive plijesni.
Reservatrol inhibira širenje gljivice unutar biljnog tkiva tako što mu ometa izgradnju stanične stijenke. Osim toga, neutralizira toksične radikale kisika i oksalnu kiselinu koje patogen proizvodi prilikom infekcije.
Na sivu plijesan, BOTRYNE ispoljava i preventivno i kurativno djelovanje. Ne ostavlja rezidue na biljkama (bez karence) te se može primjenjivati i tijekom berbe kao i u integriranim programima zaštite. Primjenjuje se u povrću, vinovoj lozi, jagodama, bobičastom voću i ukrasnom bilju.
PRIMJENA
RAJČICA, KRASTAVCI, PAPRIKA, PATLIDŽAN
doza: 0,25% (250 g na 100 lit vode) uz utrošak vode 600 l/ha (visina biljaka do 50 cm), 900 l/ha (od 50-125 cm) odnosno 1200 l/ha (preko 125 cm) primjenom nakon cvatnje preventivno prije pojave simptoma bolesti u vrijeme kada su uvjeti za razvoj bolesti povoljni ili pojavom prvih simptoma, svakih 7-14 dana
SALATA, MATOVILAC
folijarno 2,5 kg/ha uz utrošak 200-600 l vode/ha
navodnjavanjem kap na kap 3,0 kg/ha (samo za salatu)
vrijeme primjene: preventivno prije pojave simptoma bolesti u vrijeme kada su uvjeti za razvoj bolesti povoljni ili pojavom prvih simptoma, svakih 7-14 dana
LUK, PORILUK, ČEŠNJAK
doza: 2,5 kg/ha uz utrošak 200-600 l vode/ha, preventivno prije pojave simptoma bolesti u vrijeme kada su uvjeti za razvoj bolesti povoljni ili pojavom prvih simptoma, 2-3 puta svakih 10-14 dana
GRAH, GRAŠAK
doza: 2,5 kg/ha uz utrošak 600-800 l vode/ha, preventivno prije pojave simptoma bolesti u vrijeme kada su uvjeti za razvoj bolesti povoljni ili pojavom prvih simptoma, 2-3 puta svakih 7-14 dana
VINOVA LOZA
doza: 0,25% (250 g/100 l vode na 1000 m2)
vrijeme primjene: najmanje 3 puta od završetka cvatnje pa do berbe (prvo tretiranje obaviti u vrijeme precvjetavanja, drugo početkom zatvaranja grozdova, a treće početkom šaranja bobica), u uvjetima visoke vlažnosti (česte oborine) tijekom kolovoza mogu se obaviti i dodatna tretiranja
JAGODA
doza: 2,5 kg/ha uz utrošak 500-600 l vode/ha, početkom cvatnje, u punoj cvatnji (50% otvorenih cvjetova), početkom zametanja plodova i početkom zriobe
MALINA, KUPINA, BRUSNICA, BOROVNICA
doza 2,5 kg/ha uz utrošak 800-1000 l vode/ha, prije cvatnje, tijekom cvatnje, početkom zametanja plodova i početkom zriobe
UKRASNO BILJE
doza: 2,5 kg/ha uz utrošak 200-600 l vode/ha, preventivno prije pojave simptoma bolesti u vrijeme kada su uvjeti za razvoj bolesti povoljni ili pojavom prvih simptoma, svakih 7-14 dana